Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ (1931 – 1996)

Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου

09.02 – 03.03.2012

Εγκαίνια Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, 19.00 – 23.00

Για τον Δημήτρη Κοντό η δημιουργία της τέχνης ήταν συγχρόνως μια πολύ σοβαρή υπόθεση και ένα παιχνίδι. Ήταν κατάθεση ζωής και τρόπος έκφρασης, ήταν βίωμα και στοχασμός, παρατήρηση και έρευνα, πειραματισμός και διασκέδαση.
Ο Κοντός αντιμετώπισε τη διαδρομή του στην τέχνη σα μια συναρπαστική και ατέρμονη περιπέτεια στα όρια του βιωμένου χρόνου και της σιωπής, της αίσθησης και της ψευδαίσθησης, της πραγματικότητας και της αμφισημίας.

Τέχνη και Ζωή αποτελούσαν γι’ αυτόν τα δύο σκέλη της ίδιας εξίσωσης, μια μετοχή σε δύο επίπεδα, μια αμφίδρομη σχέση βίωσης και έκφρασης, αντικειμενικότητας και ευαισθησίας.

‘’Η καλλιτεχνική έκφραση είναι απαύγασμα της γνώσης του εαυτού μας’’, είχε δηλώσει κάποτε ο καλλιτέχνης, επισημαίνοντας με τον πιο άμεσο και κατηγορηματικό τρόπο, όχι μόνο τη σημασία που είχε γι’ αυτόν η πραγματικότητα της ζωής ως γενεσιουργός παράγοντας της τέχνης, αλλά και τη σημασία που είχε η τέχνη ως μέσο αποκρυπτογράφησης του εγώ, αναζητώντας έξω και μάσα του τις υπόγειες διασυνδέσεις ανάμεσα στη λειτουργία του εξωτερικού κόσμου και τους εσωτερικούς λαβυρίνθους της ψυχικής ενδοχώρας.

Να γιατί δεν μπορεί να τραβήξει κανείς μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε όσα έζησε και σε όσα δημιούργησε ο Δημήτρης Κοντός. Για να επιτευχθεί η κατανόηση του έργου του, είναι απαραίτητο να συνυπολογιστεί το σύνολο της προσφοράς του, ως πράξη, ως σκέψη και ως βίωμα. Να συνυπολογιστούν οι σταθμοί της δημιουργικής πορείας του, αλλά και οι χρόνοι της απραξίας και της ηθελημένης σιωπής του.

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου